De eerste stap bij het brouwen van bier is het bepalen van het recept. Wij krijgen heel vaak vragen over dit proces. Hoe start je een eerste keer? Welke hoppen voeg je toe en voor welke granen en kruiden kies je? Bij het bepalen van het recept ervaren wij een andere werkwijze nu dan een aantal jaar geleden. Graag delen wij onze tips wanneer jij aan de slag gaat met je eerste recepten.

Hoe zijn wij gestart?

Er zijn heel veel hobbybrouwforums te vinden op internet. Daar kan je leren van andere hobbybrouwers. In het begin heeft Martijn uren op deze forums de ervaringen van anderen gelezen. Ook kan je daar zelf je vragen plaatsen. Daarnaast zijn er amateurwedstrijden die bekende bieren zoals Duvel en Tripel Karmeliet proberen na te brouwen. Je kan dan leren van de ingrediënten die zij hebben gebruikt.

In het begin heeft Martijn veel gehad aan gratis beschikbare brouwsoftware zoals Brouwhulp, Brewfather en Brewfriend. Met deze software kan je zien binnen welk type bier het recept past. Het geeft je informatie vooraf over onder andere de kleur, bitterheid en alcoholpercentage. Wanneer je deze consequent invult en alles goed meet per brouwsel, geeft dit je heel veel informatie vooral en achteraf.

De keuze van het gist is ook zeer bepalend voor de smaak. Vaak is daarover veel te lezen. Op de websites van de leverancier kan je zien in welke bierstijl het gist wordt gebruikt en hoe het soort gist wordt omschreven qua smaak.

Hoe gaan wij nu te werk?

Inmiddels verzamelt Martijn zelf zijn data. Alle brouwsels worden zorgvuldig voorbereid. Wanneer een recept wordt gebrouwen voor onze eigen bierlijn denk je vanuit een bier dat je graag wilt realiseren. Door de ervaring weet hij inmiddels wat voor kruiden zoals vanille, sinaasappelschil, kardemom of koriander doen met het bier. Martijn bedenkt dan vaak welke combinatie van ingrediënten mooi bij elkaar passen. Ook voor huurbrouwers wordt het recept goed voorbereid. Vaak is er een duidelijk recept beschikbaar maar voor een kleiner aantal liters. De ervaring leert inmiddels waar je aan moet denken bij het opschalen van het recept. Ook wil soms de huurbrouwer een bepaalde smaak duidelijker naar voren laten komen. Ook dat kan dan gerealiseerd worden.

Tijdens de brouwdag wordt alles gemeten en ook de dagen erna meet Martijn nog hoe het bier vergist. Alle data wordt vergeleken met eerdere brouwsels. De sterkte van het hop maal de hoeveelheid wordt gedeeld door het moutbed. Deze cijfers geven je veel informatie over de verwachte smaak van het bier. Proeven is ook een belangrijk element. Er zijn brouwers die aan het de smaak van het bier kunnen proeven of het bier al volledig is uitvergist. Dat is een kwestie van heel veel proeven. Daar wordt nu hard aan gewerkt om ook deze kennis bij te spijkeren.

hoppen en kruiden

hoppen en kruiden

Welke tips hebben wij voor brouwers?

3 tips wanneer je gaat starten met brouwen:

  1. Start met een evenwichtig bier. Kies als eerste bier bijvoorbeeld een blond, dubbel of tripel zonder complexe toevoegingen. In deze bieren proef je namelijk goed eventuele brouwfouten. Start je met een bier met complexe mouten, dan kunnen die overheersen waardoor je de fouten niet opmerkt.
  2. Ga proberen! Start met het brouwen van je eerste bieren. Je zal fouten gaan maken maar dat zorgt er uiteindelijk voor dat je mooie bieren gaat brouwen. Zo waren onze eerste bieren veel te zoet. Ook hebben we te dun geschroot waardoor de ketel aanbrandde. Dit zijn allemaal beginnersfouten en die maak je vaak maar 1 keer.
  3. Stuur je recept bij. Wanneer je een mooi blond bier hebt gebrouwen, is het uiteindelijk leuk om te gaan experimenteren. Voeg kruiden toe, brouw eens met een ander gist of drooghop je bier. Deze veranderingen zijn reuze interessant.

Wanneer je start met het brouwen van je eigen bier is het dus van belang dat je heel veel gaat proeven en meten. Proef vooral ook veel andere bieren en kijk naar de ingrediënten zoals beschreven op de fles. Dit geeft je vaak ook inspiratie voor bepaalde kruiden of brouwtechnieken. Wil je meer informatie over huurbrouwen? Lees dan hier verder. Wil je graag tips uitwisselen met Martijn? Je kan ons bereiken via het contactformulier of direct via email of telefoon.

2 reacties

  1. edwin.munier 9 augustus 2022 op 14:24 - Antwoorden

    Jullie hebben 32 recepten op de site staan maar ik kan de recepten niet inzien. Is die mogelijkheid er wel of helemaal niet?

    Met vriendelijke groet,
    Edwin Munier

    • Brouwerij de Toekomst 13 augustus 2022 op 08:53 - Antwoorden

      Hi Edwin, onze recepten zijn inderdaad niet te vinden op onze website. Toch delen we soms een recept via http://www.brouwbeesten.nl hier kan je onze blond en dubbel receptuur vinden.
      Veel brouwplezier!

Laat een bericht achter