Inmiddels hebben we al meer dan 250 batches gebrouwen op onze all-in-one brouwketels van 50 liter. Naast het brouwen van onze standaard bieren, gebruiken wij deze ketels ook om recepten te ontwikkelen. Momenteel brouwen wij een groot deel van onze standaard bieren bij andere brouwerijen omdat we anders niet aan de vraag kunnen voldoen. Tijd voor een grotere brouwerij. Maar wat hebben we eigenlijk allemaal nodig en wat zijn de mogelijkheden? Wij vertellen je hier graag meer over!

Strategie

De eerste vraag die brouwers elkaar stellen is ‘Hoe groot de ketels zijn van het brouwhuis?’. Het zegt namelijk iets over je visie, strategie en verkoopplannen. Het is een groot verschil of je 250 liter per batch brouwt of 3000 liter. Je strategie is daarin leidend. Wil je veel verschillende bieren gaan brouwen of niet? Zet je in op de trends binnen het speciaal bier of ga je voor de traditionele recepten? Ligt je focus op de horeca of slijters? Het zijn allemaal vragen die mee spelen bij het inrichten van je brouwerij. Denk daarbij aan het aantal vergisttanks wanneer je meer dan 3 bierstijlen op het oog hebt.

Het gebouw

Naast strategie speelt het gebouw een belangrijke rol. Je kan nog zo grote ambities hebben maar past dat allemaal wel in het pand? En zoals in een andere blog omschreven kan ook de vergunning een beperkende factor zijn. Mogelijk kan je veel brouwen maar is dat niet toegestaan onder de verstrekte omgevingsvergunning. Wat vaak vergeten wordt is dat een brouwerij veel plaats in beslag neemt. Een brouwhuis neemt al snel 7,5 m2 in beslag, één vergistketels heeft ongeveer 1,5 meter doorsnee en een bottellijn verschilt van 2 tot 10 meter. Ook wordt de ruimte voor opslag al snel onderschat.

Is het budget toereikend?

Iedereen kent het, je keuzes worden beïnvloed door wat je te besteden hebt. Als je een Toyota kan betalen, moet je niet naar de Mercedes garage gaan om een auto te kopen. Het budget bepaald vaak de herkomst van de brouwerij. Er zitten veel erkende bouwers in Nederland, België, Oost-Europa, Israël en China. De herkomst heeft effect op de prijs en kwaliteit. Simpel gezegd hoe verder weg, hoe goedkoper het wordt. Maar let op, zorg altijd dat je een betrouwbare partij hebt en dat je de juiste mensen om je heen verzameld die je kunnen helpen bij de keuzes.

Wanneer je het brouwhuis gaat kiezen moet je ook bepaalde keuzes maken. Je moet de keuze gaan maken of je gaat werken met nagisting op de fles of niet. Wanneer je kiest om het bier onder druk op koolzuur te brengen, is er geen nagisting op de fles. Dit is een veilige manier van werken, er is geen warmte kamer nodig en het bier is direct verkoopbaar. Ook is het minder risicovol. Echter is het onder druk afvullen een factor van 2,5 keer duurder dan het afvullen met nagisting.  Ook investeren in automatiseren is duur. 250 liter met de hand afvullen is te overzien maar wanneer er 1000 liter met de hand afgevuld moet worden zijn het lange dagen. Een automatische bottellijn is dan meer dan welkom.

Waar kiezen wij voor?

Onze strategie is dat wij naast onze standaard bieren, elk kwartaal een nieuw tijdelijk bier willen gaan uitbrengen. Ook hebben wij tijdens onze opstart iets gemist. Daaruit is het idee ontstaan dat wij het flexibel huurbrouwen willen aanbieden voor andere brouwers. Kleinere batches van 250 t/m 1000 liter waarbij je zelf je recept kan ontwikkelen met eventuele testbrouwsels.

Wij hebben gekozen voor een 500 liter brouwhuis. Dat wil zeggen dat een standaard batch 500 liter is. We hebben zowel 1000 liter vergistvaten als 500 en 150 liter. De 1000 liter vergistvaten gebruiken wij voor onze standaard bieren en de 500 en 150 liter voor onze speciale recepten en huurbrouwsels. In totaal staan er straks 6 vergistketels. Wij gaan afvullen met nagisting op de fles. De gehele brouwerij is van warmtepompen voorzien en daardoor is er altijd een constante temperatuur. Alles wordt zo ingericht dat we straks de mogelijkheid hebben om 3 batches in een normale dag te produceren vanwege het moderne brouwhuis. 3 batches in 12 uur waar een ouderwets brouwhuis 2 batches in 16 uur produceert.

Het brouwhuis en de vergistketels komen uit China, met de juiste mensen is de installatie te overzien. Zorg ervoor dat je lassers en elektriciens in de buurt hebt mocht je tegen onverwachte problemen aanlopen. De brouwerij draait deels op zonnepanelen en op stroom van het net. Wij gaan niet met gas werken. Onze ambitie is om onze brouwerij optimaal te automatiseren zodat de kwaliteit en productiviteit gewaarborgd zijn. Dit willen we zelf ontwikkelen en is dus niet geïnstalleerd bij de opstart van de brouwerij.

Hoe nu verder?

De aanbetaling is gedaan en nu hopen dat alles volgens afspraak wordt geleverd. Wij worden daarbij geholpen door een expert hier in Nederland die dit kunstje al heel vaak heeft uitgevoerd. Daarom hebben wij er alle vertrouwen in en kijken wij vooral heel erg uit naar het moment dat de container Fijnaart binnen komt rijden!

Heb jij ervaring met het bouwen van een brouwerij of sta je zelf voor deze keuze? Laat het ons weten!

3 reacties

  1. Marloes 12 februari 2021 op 09:34 - Antwoorden

    Hoi Loes en Martijn,

    Ik vind het zo leuk om jullie avontuur te volgen. Het geeft ons inspiratie om toch na te denken over volgende stappen.

    Wij zijn hobbybrouwers, (Marloes en Thijs). En we brouwen heel klein maar we experimenteren wat af.

    We zijn absoluut nog niet op het punt om een echt bedrijf te worden. Het punt waar we nu vooral tegen aanlopen is dat als iemand een biertje van ons lekker vind dat wr die niet mogen verkopen. Wat wel erg zonde is.

    Hoe deden jullie dit in het prille begin?

    • Martijn de Jong 12 februari 2021 op 09:46 - Antwoorden

      He Marloes,

      Wat leuk dat jullie ons volgen! Maar inderdaad dat is lastig in het begin. Wij hebben 2 jaar geleden op een kerstmarkt gestaan waar wij onze blondbier gratis hebben weggegeven in ruil voor hun e-mailadres. Zo konden wij toch een beetje starten en mensen kennis laten maken met ons bier. Toen hebben wij de stap gemaakt om klein te huurbrouwen (250 liter). Maar zoals je in ons artikel kan lezen, is deze markt heel erg klein en willen wij ons daar op gaan richten.

      Je bent altijd welkom om eens een kijkje te komen nemen! Wij delen graag alle stappen die wij hebben moeten nemen.
      Want inmiddels zijn we heel wat wijzer geworden!

      • Marloes 12 februari 2021 op 22:33 - Antwoorden

        Hey Martijn, wat leuk dat je zo snel reageert.

        Erg leuk om te lezen wat jullie in de tussentijd bereikt hebben. Wij zijn nu alles aan het onderzoeken of het allemaal realistisch is om echt een bedrijf te starten.

        En jullie initiatief om met kleine oplages te gaan huurbrouwen vind ik erg waardevol.

        We komen graag een keer langs om kennis te vergaren!

        Groetjes, Thijs en Marloes

Laat een bericht achter